Processen automatiseren met Power BI data

Tussen alle nieuwe Power BI functionaliteiten die twee weken geleden op Microsoft Build 2022 bekend zijn gemaakt zat een klein pareltje. Het kreeg weinig aandacht, maar biedt ongekende mogelijkheden. Tijd om het wat meer aandacht te geven. Namelijk de Dataset Execute Queries REST API.

blank

 

Voorheen bleef de data in een Power BI dataset binnen Power BI. Er waren met Power BI Premium wel mogelijkheden om de data te ontsluiten, maar dan liep je tegen (soms fors) hogere licentiekosten aan. Vorige week is de ExecuteQueries REST API naar ‘general availability’ gegaan. Hiermee kun je nu de data ontsluiten met RPA oplossingen zoals Power Automate. En het goede nieuws, dat kan zelfs met de gratis versie van Power BI!

Gegevens ophalen met DAX query

Hieronder werken we een kort voorbeeld uit, met één van de vele mogelijkheden. In Power Automate hebben we een flow gemaakt die elke dag om 18:00 uur wordt uitgevoerd. Dit script haalt de omzet van de afgelopen dag uit het Financieel Dashboard, met behulp van een DAX query. Dat is ook meteen de kracht van deze functionaliteit, je kunt met DAX elke willekeurige selectie van data maken.

In dit voorbeeld selecteren we de omzet van één datum, maar het kan eenvoudig worden aangepast naar een groter datumbereik. Of naar een andere query voor andere data die je nodig hebt.

blank

 

Gegevens gebruiken in Power Automate

Met de uitput van de DAX query gaan we in Power Automate verder aan de slag. Je kunt alle mogelijke koppelingen van Power Automate gebruiken.

blank

 

In dit voorbeeld zetten we de output van de DAX query om in een HTML-tabel, die we als inhoud van een email versturen. Elke dag ontvang je dan een e-mail die er als volgt uit kan zien:

blank

 

Maar zoals gezegd kun je alle mogelijke koppelingen in Power Automate gebruiken. Bijvoorbeeld de verzuimcijfers opslaan in een Excelbestand en wegschrijven naar Sharepoint, de nieuwe orders van het verkoopteam posten als bericht in je Teams kanaal of via een HTTP-request de dagelijkse omzetten inboeken in het financiële pakket. Of wat je nog maar meer kunt bedenken.

Combineren Power BI en Power Automate

De combinatie van Power BI en Power Automate geeft enorm veel mogelijkheden. De data uit verschillende bronnen wordt in het ETL-proces in Power BI opgeslagen in één gestructureerd datamodel. Dit datamodel kun je nu in Power Automate hergebruiken voor het automatiseren van je processen.

Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *