1. Home
 2. Power BI Connector voor A...
 3. 2. Power BI Desktop
 4. 2.3 Functie GetTable

2.3 Functie GetTable

Met de functie GetTable kun je alle getconnectoren van AFAS gebruiken, zodat je meer gegevens kunt inlezen dan alleen de voorgedefinieerde tabellen.

Voor de AFAS documentatie zie https://help.afas.nl/help/EN/SE/App_Cnr_Rest_GET.htm

Let op: dit vereist technische kennis over het gebruik van de getconnectoren van AFAS Profit. Ook zijn er een aantal belangrijke aandachtpunten met betrekking tot de fair use policy en de performance waar je rekening mee moet houden. Bij overmatig datagebruik kunnen extra kosten in rekening gebracht worden. Lees deze handleiding aandachtig door voordat je deze functie gaat gebruiken!

Als je zelf niet de benodigde kennis hebt van de getconnectoren van AFAS Profit dan kunnen we je daar op consultancybasis bij helpen. Neem hiervoor contact met ons op.

 

Gebruik altijd een filter

Het is van belang om alleen de regels in te lezen die je daadwerkelijk nodig hebt. Hiervoor kun je de filter-parameter gebruiken in de GetTable functie. Of je zorgt ervoor dat er een filter is ingesteld in de getconnector in AFAS.

Zonder het gebruik van een filter zal de connector alle regels inlezen die er zijn. Dus heb je 10 jaar historie in AFAS staan, dan wordt dit volledig ingelezen. Ook als je hierna in de Power Query editor regels filtert, dan worden ze eerst toch allemaal ingelezen. In theorie kan het dan zo zijn dat je eerst 1.000.000 regels inleest en vervolgens 900.000 weg filtert. Dat is niet efficiënt, je kunt dan beter alleen de 100.000 regels inlezen die je nodig hebt. Dat kan met de Filter parameter of een ingesteld filter in de Getconnector in AFAS.

 

Werkwijze GetTable functie

De werkwijze is in Power BI als volgt:

 • Klik in de navigator de map Functions open en vink de functie GetTable aan.
 • blank
 • Vul bij AdministratieCode de administratiecode van PowerBIConnector.nl in.
 • Vul bij GetConnector de Connector-Id van de getconnector in.
 • Vul bij FilterJSON indien gewenst een filterjson string in. Zie voor uitleg de AFAS documentatie: https://help.afas.nl/help/EN/SE/App_Cnr_Rest_GET.htm. Van belang is dat deze filterjson URL-encoded is, zoals in de AFAS documentatie is beschreven.
  Gebruik altijd een filter, of in deze FilterJSON parameter of in de Getconnector in AFAS (zie hierboven).
 • Vul bij FilterByCompany indien gewenst ‘true’ in. Dit is alleen van toepassing wanneer je de gegevens van meerdere administratiecodes ophaalt en je wilt voorkomen dat per administratiecode de gegevens van alle AFAS administraties worden ingelezen. Om dit te kunnen gebruiken moet er in de GetConnector een kolom ‘AdministratieCode’ aanwezig zijn, met als inhoud het administratienummer van AFAS.
 • Klik op Apply, het voorbeeld wordt nu getoond.
 • blank
 • Klik vervolgens op Transform Data (zorg dat het vinkje voor GetTable aan staat) om de tabel in de Power Query Editor in te lezen. Daar kun je de Result kolom uitklappen om de inhoud van de records te tonen.